banner

contact us

No.258/262, Strand Road

11th floor, Classic Strand

Pabedan Township, PO 11141

Yangon, Myanmar.

Tel : +95 1 371629 , 371630

Fax : +95 1 249824

Email : info@mikkogroup.biz

Requirements for the soil

ေျမဆီလႊာ လိုအပ္ေသာ အဓိက အာဟာရဓါတ္မ်ား

requirement-for-soil

ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ဓါတ္

  • အပင္၏ပင္စည္အခက္အလက္မ်ားႏွင့္ အရြက္မ်ားႀကီးထြားျဖစ္ထြန္းမႈကို ေဆာင္ရြက္ေပးသည္။
  • ကလို႐ိုဖီး ( ေခၚ ) အစိမ္းေရာင္ျခယ္ေဆး ျဖစ္ေပၚမႈကို တိုးပြားေစသည္။ အပင္၏ ႀကီးထြားမႈအျပင္ အသီး ၊ အပြင့္ျဖစ္ေပၚေရး လုပ္ငန္းစဥ္တိုင္းတြင္ ပါ၀င္ေဆာင္ရြက္သည္။
  • ပ႐ိုတင္း တည္ေဆာက္ရာတြင္ အေရးႀကီးေသာ အာဟာရဓါတ္ျဖစ္သည္။

ေဖာ့စဖရပ္ဓါတ္

  • အျမစ္မ်ားကို ေစာစြာ ႀကီးထြားေစသည္။
  • ပန္းပြင့္ရန္ အားေပးၿပီး မ်ိဳးေစ့ျဖစ္ေပၚျခင္းႏွင့္ အေစ့အဆံမ်ား ျပည့္၀ရန္ ေဆာင္ရြက္ေပးသည္။
  • စိုက္ပ်ိဳးပင္၏ သီးႏွံ အရည္အေသြးကို ပိုမို ေကာင္းမြန္ေစသည္။

ပိုတက္ဆီယမ္ဓါတ္

  • အပင္မ်ား၏အင္ဇိုင္း ၆၅ မ်ိဳးေက်ာ္ ဓါတ္ကူျပဳမႈ လ်င္ျမန္ေအာင္ ေဆာင္ရြက္ေပးသည္။
  • အပင္ႀကီးထြားေရးအတြက္ လိုအပ္ေသာစြမ္းအင္ ( Energy ) ျဖင့္ ကာဗိုဟိုက္ၿဒိတ္ကို ၿဖိဳခြဲေပးသည္။
  • ေရာဂါမ်ားစြာကို ေက်ာ္လႊားတိုက္ခိုက္ ေျဖရွင္းေပးသည္။
  • ရာသီဥတု ေဖာက္ျပန္မႈကို ခံႏိုင္ရည္ ရွိေစသည္။
  • ရာသီဥတု ေဖာက္ျပန္မႈကို ခံႏိုင္ရည္ ရွိေစသည္။
  • စတိုမာတာ ( Stomata ) ေခၚ ေလ႐ွဴေပါက္မ်ားဖြင့္ျခင္း ၊ ပိတ္ျခင္း ေဆာင္ရြက္ေပးသည္။
  • အပင္၏ ေရလိုအပ္မႈကို ထိန္းခ်ဳပ္မႈ တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစၿပီး သီးႏွံပင္၏ ေရငတ္ဒဏ္ႏွင့္ အငန္ဓါတ္ လြန္ကဲမႈဒဏ္ကို ခံႏိုင္စြမ္းအား တိုးေစသည္။
  • သစ္ေစ့ႏွင့္ အသီးအရြက္မ်ား ၊ ဥစားသီးႏွံမ်ား၏ အရည္အေသြး တိုးျမႇင့္ေပးျခင္းမ်ားကို ေဆာင္ရြက္ေပးသည္။

ကန္႔ဓါတ္

  • အမိုင္ႏို အက္စစ္မ်ား ထုတ္လုပ္ရာတြင္ လိုအပ္သည့္ ဓါတ္ျဖစ္သည္။
  • ပဲမ်ိဳးႏြယ္၀င္ အပင္မ်ားတြင္ ျမစ္ဖုမ်ား ျဖစ္ေပၚလာေရးအတြက္ အားေပးၿပီး ပဲေစ့မ်ား ျဖစ္ေပၚလာေရးအတြက္ လံႈ႕ေဆာ္ေပးသည္။
  • ပ႐ိုတင္း၏ မရွိမျဖစ္ လိုအပ္ေသာ အစိတ္အပိုင္းလည္း ျဖစ္သည္။
  • ၾကက္သြန္နီ/ျဖဴ ၊ မုန္႔ညင္း မုန္လာပင္တို႔၏ အနံ႕ကိုေကာင္းေစသည္။

ထံုးဓါတ္

  • အပင္မ်ား၏ ဆဲလ္နံရံမ်ားကို ခိုင္မာ ေတာင့္တင္းေစသည္။
  • အသီးတင္မႈကို ျဖစ္ထြန္းေစသည္။
  • ေျမဆီလႊာ အခ်ဥ္လြန္ကဲမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစသည္။
  • အျမစ္ ၊ ၀တ္မႈန္ ဖြံ႕ၿဖိဳးတိုးတက္ရန္ လိုအပ္သည္။ ပဲျမစ္ဖု ဖြံ႕ၿဖိဳးတိုးတက္ရန္ အထူးလိုအပ္သည္။
  • အျမစ္ ၊ ဥစားပင္မ်ားအတြက္ မရွိမျဖစ္ လိုအပ္ေသာဓါတ္ ျဖစ္သည္။

မဂၢနီဆီယမ္ဓါတ္

  • အပင္အရြက္မ်ား၏ အစိမ္းေရာင္ရွိေသာ အစိတ္အပိုင္းမ်ားတြင္ အဓိကပါ၀င္သည္။
  • အပင္၏ စြမ္းအင္ေရြးလ်ားမႈႏွင့္ ဆက္စပ္ေနသည့္ ဓါတ္ကူပစၥည္းမ်ား ဓါတ္ျပဳမႈ ( Enzyme Reactions ) မ်ားတြင္လည္း ပတ္သက္ပါ၀င္သည္။

ဘိုရြန္ဓါတ္

  • အသီးႏွင့္ အေစ့မ်ား ျဖစ္ေပၚ ႀကီးထြားရန္အတြက္ မရွိမျဖစ္ လိုအပ္သည္။
  • ဘိုရြန္ဓါတ္ ခ်ိဳ႕တဲ့ပါက ၀တ္မႈန္ရင့္မွည့္ ေပါက္ကြဲအားျဖစ္ေပၚမႈကို ရပ္ဆိုင္းေစသည္။ သို႔မဟုတ္ ၀တ္မႈန္ မ်ိဳးေအာင္ႏိုင္မႈ အားနည္းသြားေစသည္။
  • အျမစ္ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈ ၊ မ်ိဳးဆက္ျပန္ပြားမႈ ထိခိုက္ နည္းပါးေစသည္။

သံဓါတ္

  • အရြက္မ်ားအတြင္းရွိ အစိမ္းေရာင္ျခယ္ ေဆးမ်ားတြင္ ေအာက္ဆီဂ်င္ကို သယ္ယူရာ၌ ဓါတ္ကူပစၥည္းအျဖစ္ ေဆာင္ရြက္ေပးသည္။
  • ေျမဆီလႊာတြင္ အခ်ိဳးအဆ မွန္ကန္စြာပါ၀င္မႈ အေရးႀကီးသကဲ့သုိ႔ လိုအပ္သည္ထက္ ပိုပါက အပင္ကို အဆိပ္အေတာက္ ျဖစ္ေစသည္။

သြပ္ဓါတ္

  • အပင္မ်ား၏ အင္ဇိုင္းမ်ားအတြက္ မရွိမျဖစ္ လိုအပ္ေသာ အာဟာရဓါတ္ျဖစ္သည္။
  • ပ႐ိုတင္းဓါတ္ေပါင္းတစ္ခုႏွင့္ အမိုင္ႏိုအက္စစ္မ်ား ျဖစ္ေပၚရန္အတြက္ အဓိက အာဟာရဓါတ္ျဖစ္သည္။ ဥပမာ ( ေျပာင္းဖူး ၊ စပါး )
  • Auxim ( I.G.A ) ဖြံ႕ၿဖိဳးတိုးတက္ရန္ အားေပးသည္။

မဂၢနိစ္ဓါတ္

  • အပင္အတြင္း ေအာင္ဂဲနစ္ ဓါတ္ေပါင္းမ်ား ျဖစ္ေပၚရန္အတြက္ လိုအပ္ေသာ ဓါတ္တိုးျမင့္ျခင္း၊ ဓါတ္ေလ်ာ့ျခင္းမ်ားကို ထိန္းညႇိေပးသည္။
  • Enzyme မ်ားအား လံႈ႕ေဆာ္ေပးႏိုင္သည္။
  • အပင္၏ အစိမ္းေရာင္ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈအတြက္ လိုအပ္သည္။

ေၾကးနီဓါတ္

  • အျမစ္မ်ား ဇီ၀ဓါတ္ျပဳ တည္ေဆာက္ျခင္းတြင္ ကူညီေဆာင္ရြက္ေပးသည္။
  • ဓါတ္တိုးစြမ္းအား Enzyme မ်ားအတြက္ လိုအပ္သည္။

မိုလစ္ဒီနမ္ဓါတ္

  • ေလထဲမွ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ကို ဖမ္းယူႏိုင္ေသာ ပဲျမစ္ဖုဇီ၀ ဘက္တီးရီးယားအတြက္ လိုအပ္သည္။
  • အရြက္မ်ားအတြင္ စု႐ံုးတည္ရွိၿပီး အင္ဇိုင္းမ်ား ဓါတ္ျပဳျခင္းတြင္ အစိတ္အပိုင္းတစ္ခုအျဖစ္ ပါ၀င္သည္။

ကလိုရင္းဓါတ္

  • အပင္အတြင္း ေရ၏ေရြ႕လ်ားျခင္းႏွင့္ အပင္မ်ား ေရကိုအက်ိဳးရွိစြာ အသံုးခ်ေရးတြင္ ပါ၀င္ေဆာင္ရြက္သည္။
  • အပင္တုိးတက္ ႀကီးထြားျခင္း ျဖစ္ထြန္းရန္ႏွင့္ အပြင့္ျဖစ္ေပၚမႈကို အားေပးသည္။

    မွတ္ခ်က္ ။ ။ ေဆးရြက္ႀကီးပင္၊ စပ်စ္ႏွင့္ဖရဲ၊ သခြား၊ အာလူးတို႔တြင္ ကလိုရင္း မႀကိဳက္ႏွစ္သက္ပါ။


ဆီလီကာဓါတ္

  • ဆီလီကာသည္ စပါးႏွင့္ ႏွံစား သီးႏွံပင္မ်ားအတြက္ မရွိမျဖစ္ လိုအပ္ေသာ အာဟာရတစ္ခု ျဖစ္သည္။
  • ပင္စည္မာေက်ာမႈႏွင့္ အရြက္ေထာင္မတ္မႈ ေကာင္းေစသည္။
  • စပါးႏွင့္ ႏွံစားသီးပင္မ်ား ႀကီးထြားေရးအတြက္ လိုအပ္ေသာအရြက္၊ ပင္စည္ႏွင့္ အျမစ္ပိုင္းဆိုင္ရာ အားလံုးတြင္ ေဆာင္ရြက္ေပးသည္။
  • စပါးရြက္ က်ဴတီကယ္ ( ဖေယာင္းလႊာ ) ကို ထူေစေသာေၾကာင့္ မိႈေရာဂါ၊ ဘက္တီးရီးယား ေရာဂါမ်ားႏွင့္ အင္းဆက္ပိုးမ်ား၏ ဖ်က္ဆီးမႈမွ ကာကြယ္ေပးသည္။
  • ေရကိုအက်ိဳးရွိစြာ သံုးစြဲႏိုင္စြမ္း ရွိေစသည္။

အဓိကအာဟာရဓါတ္ခ်ိဳ႕တဲ့မႈလကၡဏာမ်ား

ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္

  • အရြက္မ်ား၀ါျခင္း၊ ေအာက္အရြက္မ်ားထိပ္၊ ရြက္ေၾကာၾကားမွ စတင္၍ ၀ါျခင္း၊ သီးႏွံႀကီးထြားမႈ ေႏွးျခင္း၊ အပင္ပုျခင္း၊ အသီးအဆံမ်ား ေသးျခင္း၊ စပါးတြင္ ပင္ပြားနည္းျခင္း၊ အပြင့္နည္းျခင္းတို႔ကို ေတြ႕ရသည္။

ေဖာ့စဖရပ္

  • အပင္ပုျခင္း၊ အျမစ္ထြက္နည္းျခင္း၊ အသီးအေစ့ ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈနည္းျခင္း၊ အသီးျဖစ္မႈ ေသးေကြးျခင္း၊ စပါးတြင္ အရြက္မ်ား အစိမ္းရင့္ေရာ္ေရာင္ျဖစ္ျခင္း၊ ခရမ္းေရာင္ေျပာင္းျခင္း၊ ပံုမမွန္အရြက္မ်ားျဖစ္ျခင္း၊ အရြက္၊ အသီးႏွင့္ပင္စည္တို႔တြင္ ေျခာက္ေနျခင္း၊ ၀ါရြက္နီျခင္း၊ ရင့္မွည့္မႈ ေနာက္က်ျခင္း၊ ဗီဇကို ေျပာင္းလြဲေစျခင္း တို႔ကိုေတြ႕ရသည္။

ပိုတက္ဆီယမ္

  • အရြက္နားမ်ား ေျခာက္ျခင္း၊ ေအာက္ပိုင္း အရြက္ထိပ္မ်ားတြင္ ပို၍ အနားေျခာက္မႈရွိျခင္း၊ သီးႏွံႀကီးထြားမႈ ေႏွးျခင္း၊ အျမစ္ထြက္နည္းျခင္း၊ ပင္စည္ေပ်ာ့ျခင္း၊ အသီးႏွင့္ မ်ိဳးေစ့မ်ား ေသး၍႐ံႈ႕တြျခင္း၊ အပင္ယိုင္လဲျခင္း၊ ေရာဂါဒဏ္ ခံႏိုင္ရည္နည္းျခင္းတို႔ကို ေတြ႕ရသည္။

ကယ္လ္ဆီယမ္

  • အျမစ္ႀကီးထြားမႈ ညံ့ျခင္း၊ အျမစ္မ်ား အနက္ေရာင္ျဖစ္၍ ပုပ္ျခင္း၊ အရြက္ႏွင့္ ပင္စည္မ်ားတြင္ အေစးမ်ားျဖစ္၍ ပင္စည္အကိုင္းဖ်ားမ်ား ေသျခင္း၊ အရြက္ငယ္၊ အျမစ္မ်ား လိမ္ေကာက္၍ တိုသြားေစသည္။ ပင္စည္ ေပ်ာ့ေနတတ္သည္။
    ( ဥပမာ – ေျမပဲႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားတြင္ ေတြ႕ျမင္ရသည္။ )

ကန္႔ဓါတ္

  • အရြက္ငယ္မ်ားတြင္း အစိမ္းေရာင္ေဖ်ာ့ျခင္း၊ အပင္ပုျခင္း၊ အရြက္မ်ား ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈတန္႔ျခင္း၊ ပင္စည္ေသးငယ္ျခင္း၊ တစ္ပင္လံုး၀ါျခင္းတုိ႔ကို ေတြ႕ ရသည္။

မဂၢနီဆီယမ္ဓါတ္

  • ေအာက္ပိုင္းအရြက္မ်ား အ၀ါေရာင္၊ ေၾကးေရာင္ (သို႔မဟုတ္) ခရမ္းေရာင္ျဖစ္ျခင္း၊ ရြက္ေၾကာမ်ားစိမ္းေနျခင္း၊ အရြက္မ်ားေသးျခင္း၊ မိႈေရာဂါက် ေရာက္လြယ္ျခင္း၊ အရြက္မ်ားေၾကြျခင္း တို႔ကို ေတြ႕ရသည္။

အနည္းလို အာဟာရဓါတ္ ခ်ိဳ႕တဲ့မႈ လကၡဏာမ်ား

ဘိုရြန္ဓါတ္

  • အထူးသျဖင့္ အပင္ပုျခင္း၊ ပန္းပြင့္မ်ားတြင္ ၀တ္မႈန္ျပြန္ ျဖစ္ေပၚမႈနည္းျခင္း၊ အသီးတင္မႈ နည္းျခင္း၊ အညြန္႔အဖူး ေသးျခင္းတို႔ကုိ ေတြ႕ရသည္။

သံဓါတ္

  • သီးႏွံပင္မ်ား၏ အရြက္မ်ား (အရြက္ငယ္) စတင္၍၀ါလာၿပီး တစ္ပင္လံုးျဖဴ၍ သြားျခင္းတို႔ကို ေတြ႕ရသည္။

သြပ္ဓါတ္ (ဇင့္)

  • စပါးတြင္ ေၾကးေရာင္ျဖစ္ျခင္း၊ အရြက္လယ္ေၾကာ တစ္ဖက္ဆီတြင္ အ၀ါစင္းမ်ားျဖစ္ျခင္း၊ ပဲႏွင့္ေျပာင္းဖူးပင္မ်ား အပင္ပုျခင္း (အလြန္ပုျခင္း)၊ စပါးပင္ပုျခင္း၊ စပါးအဖ်င္းမ်ားျခင္း၊ အေပၚရြက္ (၂-၃) ရြက္တြင္ အ၀ါစင္းမ်ား ေတြ႕ရျခင္းတို႔ကို ေတြ႕ရသည္။ အေျခအေန ဆိုး၀ါးပါက အျဖဴေရာင္အစင္းမ်ား ေျပာင္းသြားျခင္း ေတြ႕ရသည္။

မဂၢနီးစ္ဓါတ္

  • အရြက္ငယ္မ်ား အရြက္ေၾကာၾကားမ်ား ၀ါျခင္း၊ အညိဳ၊ အနက္စက္မ်ား ျဖစ္ေပၚလာျခင္း၊ အရင္းတြင္ မီးခိုးေရာင္ျဖစ္ျခင္း တို႔ကို ေတြ႕ရသည္။

ေကာ့ပါးဓါတ္

  • ေရွာက္၊ သံပုရာ၊ လိေမၼာ္တို႔တြင္ ကိုင္းဖ်ားမွစတင္၍ ေသျခင္း၊ အရြက္မ်ား ျပာစိမ္းစိမ္းျဖစ္ေနျခင္း၊ ပန္းပြင့္မႈနည္းျခင္း၊ စပါးတြင္ အရြက္မ်ား ၀ါျခင္း၊ အႏွံထြက္မႈ မေကာင္းျခင္း၊ အေစ့တည္မႈ နည္းျခင္းတို႔ကို ေတြ႕ရသည္။

မိုလစ္ဒီနမ္ဓါတ္

  • အပင္မ်ား၀ါျခင္း၊ ပုျခင္းတုိ႔ကိုေတြ႕ရသည္။ ပဲမ်ိဳးစံုသီးႏွံတြင္ အမ်ားဆံုးေတြ႕ရသည္။

ကလိုရင္းဓါတ္

  • အရြက္မ်ား ေထာင္မတ္မႈမရွိဘဲ ေရငတ္ဒဏ္ မ်ားမ်ားခံရတတ္သည္။ အစိမ္းေရာင္မွအ၀ါေရာင္၊ ေၾကးနီရင့္ေရာင္ေျပာင္းကာ ေသဆံုးေစျခင္း၊ အရြက္မ်ား ေပ်ာ့ေနျခင္းမ်ား ေတြ႕ရသည္။

ဆီလီကာဓါတ္

  • အရြက္မ်ားတြင္ အညိဳေရာင္ အကြက္ျဖစ္ေပၚလွ်က္ တစ္သွ်ဴးမ်ား ေသျခင္းကို ျဖစ္ေစပါသည္။